Skotercross – racing på snö

Skotercross – racing på snö

Skotercross är en motorsport där – föga förvånande – Sverige, Finland och Norge är de bästa nationerna. Detta förklaras helt enkelt av att skotercross sker på snöskotrar, och förutsättningen för att man ska kunna ägna sig åt sporten är med andra ord att det finns snö – något som det finns gott om i Sverige, Norge och Finland. Skotercross är också en vanlig motorsport i Nordamerika, men där ser sporten annorlunda ut än den gör i Europa; den amerikanska skotercrossen har kortare banor med fler och mer extrema hopp, och tillåter metalldubb i skotrarnas plattor.

Inom europeisk skotercross är banorna istället runt en kilometer långa, och har varierande terräng med hopp, kurvor, rakor och platta partier. Eftersom man kör på ett poröst material som snö är det dock vanligt att banorna blir mycket gropiga, vilket gör att förarna måste ha extremt bra kontroll över skotern. Ytterligare en faktor som gör det svårare är att flera skotrar kör samtidigt i ett heat, på en bana som är mellan 8 och 10 meter bred. Det gör att det kan bli trångt på banan.

En förutsättning för att man ska kunna ägna sig åt skotercross är att man har en bil att frakta skotern i som klarar vinterförhållanden. Om du skulle behöva låna pengar för att uppdatera din bil när du börjar åka skotercross, ska du gå in på www.sambla.se, där du kan ta ett billån med fördelaktiga villkor. Med en bil med kraftig fyrhjulsdrift och gott om lastutrymme är du sedan redo att ge dig iväg till crossbanan, oavsett hur mycket snö och is det är på vägarna.