Köpa en bil för racing

Köpa en bil för racing

Racingbilar är inte billiga och att underhålla dem kostar också en hel del pengar. Om man inte har sponsorer och annat, eller om man är helt ny inom racing kanske man varken kan eller vill lägga massor av pengar på bilen. Om man inte heller vet så mycket om racing kan det vara svårt att veta vilken bil man bör köpa. Här får du några tips.

Viktigt att tänka på vid köpet

När du ska köpa en fin bil som passar för racing kan det vara klokt att se till att den inte är allt för nedgången. En bil som körts på bana ett tag kan fortfarande ha flera år och mil kvar innan det är dags att skrota den. Det beror dock mycket på hur bilen har skötts, hur gammal den är och hur skicket är överlag. Om bilen inte servats eller körts på flera år kan det finnas skador på delar som kostar mycket pengar att reparera.

Vad kostar en racingbil?

En bil som ska användas i racing kan variera stort i pris. Det beror helt enkelt på vilken sport man ska tävla i. En bil som ska användas inom formel 1 är av en helt annan typ än en bil för till exempel folkrace och det gör också att priserna skiljer sig rejält åt. Om man ska tävla i folkrace kan man i princip köpa en äldre bil som inte är speciellt fin i lacken och sedan gör man den i ordning. En sådan bil kan man få för några tusen kronor. En bil för formel 1 kan kosta mer än hundra tusen kronor.

Göra bilen i ordning själv?

Om man har lite koll på bilar kan man i många fall göra bilen i ordning på egen hand. På så sätt kan bilen bli redo att tävla med igen. Även om man kanske inte kan tävla i de allra högsta klasserna kan man i alla fall köra ett par varv runt banan och kanske segra i lägre klass.

När köpet inte går som tänkt

Ibland kan ett bilköp gå lite fel. Då kan man som köpare behöva gå långt för att häva sitt köp. Ibland handlar det om att man får gå till Allmänna Reklamationsnämnden för att få utomstående att titta på saken. Så kan även ske om man köper en racerbil. Om bilen inte motsvarar det säljaren uppger finns det stor chans att köpet kan gå tillbaka.

Bilbesiktning och säkerhet

En bil som inte ska köras på allmän väg behöver oftast inte gå igenom samma besiktning som en vanlig personbil som man tar till jobbet eller till affären varje dag. Dock förekommer det att besiktningar sker på tävlingsplatsen. Det handlar helt enkelt om att bilen ska vara tillräckligt säker för att få köras på banan. Till exempel ska bilens bromsar fungera på tillfredsställande sätt.