Att tävla i racing

Att tävla i racing

Racing är en sport som många gillar. De allra flesta har dock inte möjlighet att delta i den så ofta men det går flera tävlingar som sänds på TV varje år. Det går att tävla och träna racing av olika slag även i Sverige. Man bör dock vara medveten om att det kostar en hel del att tävla och träna bilsport. Det beror helt enkelt på att man behöver både bilar och utrustning med mera. Men hur börjar man med racing och vad är bra att tänka på?

Börja med racing

Det finns flera möjligheter att börja med racing. Ett alternativ är att man helt enkelt åker till en tävlingsbana med en vanlig bil under en prova på dag. Då krävs det inte att man har bur, speciella däck eller liknande. Bilen ska dock vara besiktigad och försäkrad. Man måste ofta också lösa en dagslicens för att få åka och köra. Det finns också dagar när man kan ta med en ombyggd bil med racingbur, utan airbags och liknande och köra med dem. Då är farten lite högre och bilarna måste inte vara besiktigade. De får dock inte bara farliga att köra med.

Däcken är livsviktiga

Det som är ett krav för alla bilar som tävlar i racing är att de ska ha bra kompletta hjul i fint skick. Om bilen inte har bra däck är risken stor att den tappar greppet om tävlingsbanan och det kan få katastrofala följder. Inom sporter som Formel 1 åker deltagarna in i depå flera gånger under en tävling för att byta däck. Att köpa nya däck kostar en del pengar men i säkerhetssyfte är det en väl investerad summa.

Olika sorters racing

Racing och motorsport finns i väldigt många olika varianter. Det som skiljer sporterna åt är vilken typ av bilar som körs samt hur banan ser ut. I vissa tävlingar kör man snabba och lätta bilar på en kortare raksträcka, i andra gäller det att ta sig runt i lerig terräng. Det finns också sporter som folkrace där de tävlande åker på bana och efter tävlingen säljs bilarna.

Utrustning som behövs

Det krävs en hel del utrustning för att tävla i racing och motorsport. För det första ska man ha en bil som passar i det aktuella sammanhanget. Som förare ska man också ha passande kläder. I de allra flesta fall fungerar heltäckande kläder i ylle eller bomull. Man måste också ha bra skor, hjälm och ett nackskydd. När det gäller bilen ska den i de allra flesta fall ha en speciell skyddsbur. Den skyddar föraren och en eventuell passagerare om bilen skulle volta. Bilen ska också ha ett godkänt bälte och alla airbags ska vara bortmonterade vid en tävling.