Filmer om racing

Filmer om racing

Som racingfantast kan det vara roligt att veta att det finns många filmer om, eller med, racing. Det har gjorts hundratals filmer om racing genom nästan hela filmhistorien. Ibland är de dokumentärer om någon ikonisk tävlingsförare och dennes liv, och ofta tragiska död. Andra gånger är det tokroliga komedier med racingtema och en mycket populär filmgenre de senaste decennierna är de actionspäckade, fartfyllda filmerna som handlar om kriminella, unga män som kör den ena muskelbilen efter den andra i 120 minuter, men inte i 120 km/h. Några racingfilmer vänder sig till barn. Här följer en liten snabbpresentation av några racingfilmer i de olika kategorierna.

Racingdokumentärer

Bland dokumentärfilmerna om racing är det ganska stort fokus på dödsolyckor. Filmen “Senna” om den brasilianske Formel 1-föraren Ayrton Senna är en av dessa. Det finns inte mindre än tre dokumentärer om den amerikanske NASCAR-föraren Dale Earnhardt, ett tydligt tecken på att allt som sker i USA är historiskt intressant, inte minst för deras stora inhemska filmindustri. En annan olycka, som har blivit dokumenterad, är tragedin i Le Mans 1955, då en bil kraschade ut i publiken och dödade 83 personer.

Har du problem med dina tänder får du snabb och professionell hjälp hos Distriktstandvården, väl där kan du tänka på “The Racing Dentist”, Jack Miller som tävlade i NASCAR och Indianapolis 500. En mycket bra racingdokumentär är “Speed Sisters” som handlar om några kvinnliga tävlingsförare på Västbanken.

Racingkomedier

I denna kategori vimlar det av mer eller mindre roliga filmer, de flesta så klart amerikanska. Här finns filmerna om Herbie, den autonoma VW-bubblan som råkar ut för allehanda äventyr. De fartfyllda Cannonball-filmerna är också klassade som komedier.

Racingfilmer för barn

Det finns några roliga barnfilmer med racingtema. De man först kommer att tänka på är Cars-filmerna, som har hunnit bli tre till antalet. Det är de dataanimerade filmerna om tävlingsbilen Lightning McQueen. Dessa filmer från Disney och Pixar blinkar friskt åt höger och vänster. Att stjärnan heter McQueen är en blinkning åt den mycket fart- och bilintresserade skådespelaren Steve McQueen. En av rösterna i den amerikanska originalfilmen gjordes av Paul Newman, som själv var en inbiten racingförare och ägare till ett stall som tävlade i IndyCar. Även en riktig barnklassiker är en racingfilm. Det är den norska dockanimerade filmen “Flåklypa Grand Prix” från 1975, som generationer av barn har växt upp med. Flåklypa visas varje jul på TV i Norge, ungefär som “Svensson Svensson” här hemma.

Actionfilmer

Actionfilmer med racingtema är kanske den största kategorin. Hit räknas alla de “Fast and Furious”-filmer som har gjorts, liksom alla “Gone in 60 seconds” som finns. Dessa filmer handlar dock mest om folk som kör bil fort och kraschar utan en skråma. Filmer om riktiga racingtävlingar är inte lika vanliga men några finns det. “Days of Thunder” är en av dem, med Tom Cruise i huvudrollen. Den handlar om några tävlingsförare i NASCAR. “Rush” från 2013 är en biopic som handlar om rivaliteten mellan Niki Lauda och James Hunt i Formel 1, under främst säsongen 1976. Gillar man fart på film finns det alltid mer att se.