Le Mans 24-timmars

Le Mans 24-timmars

Jag tror att de flesta av oss har någon typ av vetskap om bilracing. Vissa är bilfantaster och har kanske suttit i publiken på en racingtävling. Andra har istället fått sin kunskap genom filmvärlden, kanske i form av Herbie eller Bilar-filmen. Oavsett hur stor din kunskap om racing är så har du nog hört talas om Le Mans 24-timmars, och har du inte det innan så har du i alla fall det nu.

Vad är Le Mans 24-timmars?

Le Mans 24-timmars är ett sportvagnsrace som tar plats utanför Le Mans i Frankrike. Tävlingen fick sin början år 1923 och har sedan dess hållits årligen. Loppet körs på den minst 13 km långa banan Circuit de la Sarthe. Le Mans 24-timmars är världens äldsta verksamma sportvagnsrace inom uthållighetsracing. Tävlingen är även världens största enskilda race bredvid Indy 500. Precis som namnet antyder så håller tävlingen på i hela 24 timmar. Under dessa timmar ska tre stycken (tidigare två) förare turas om att köra en sportvagn så många varv de kan runt banan.

Vinnare

Det första året som tävlingen hölls vann fransmännen André Lagache och René Léonard, som körde en bil av biltillverkaren Chenard & Walcker. I år var det Kazuki Nakajima från Japan, Sébastien Buemi från Schweiz och Brendon Hartley från Nya Zeeland som vann tävlingen. Den förare som har tagit hem flest vinster i loppet är Tom Kristensen från Danmark, med nio vinster. Vad gäller det land som har flest segrar så ligger Storbritannien på första plats med 41 stycken. I tävlingen körs många bilar av olika märken. Det bilmärke som har vunnit flest gånger är Porsche med sju vinster.

Filmen Ford v Ferrari

2019 släpptes filmen Ford v Ferrari (Le Mans ’66) som är en amerikansk dramafilm av James Mangold, med skådespelarna Matt Damon och Christian Bale. Filmen, som är baserad på en sann historia, fokuserar på den engelska racerföraren Ken Miles och den amerikanska bildesignern Carroll Shelby. Tillsammans försöker de bygga en banbrytande racingbil för Ford, som i Le Mans 24-timmars, år 1966, ska slå Ferrari. Filmen nominerades till fyra Oscars och lyckades vinna två, för bästa klippning och bästa ljudredigering.