Folkrace

Folkrace

Folkrace är en av de vildare bilsporterna. Den kom till Sverige från vårt grannland i öst, Finland, men tävlas idag med bilar som är typbesiktigade i Sverige. Banan är av grus eller asfalt, och ska vara konstruerad så att bilarna inte kan köra i en hastighet över 80 km/h. Trots det kan det gå ganska vilt till på folkracebanan, då bilar ofta kolliderar med varandra i sin jakt på att komma först över mållinjen.

Tanken med folkrace är att det ska vara en motorsport som är billig för alla deltagare. Därför anordnas efter varje tävling en försäljning av bilarna som deltagit i tävlingen. Den går till så att vem som helst får lämna ett bud på bilen under tävlingens gång och 15 minuter efteråt. Buden ligger på 6 500 kronor+200 kronor för varje bud man lägger, vilket betyder att man som ägare till bilen inte kan investera för mycket pengar i sin bil utan att riskera att förlora pengar om någon köper den. Ju fler bud man har lagt, desto större chans har man att få köpa bilen, eftersom man lottar bland alla lämnade anbud.

Eftersom folkrace är en så tuff motorsport är det viktigt att man inte bara har en slittålig bil, utan också slittåliga kläder, som klarar av de hårda förhållandena som råder under folkracetävlingar. Förarna måste för sin egen säkerhet bära en overall, handskar, skor och skyddsluva, allt i flamsäkert material. Om man letar efter en overall eller andra fritidskläder som man kan bära både när man kör folkrace och i andra situationer som kräver liknande kläder, ska man gå in på Fritidsfabriken.se, där det finns ett stort utbud av fritidskläder och friluftskläder. Något man däremot inte kan köpa där är de skydd som föraren måste bära, utöver de flamsäkra kläderna. Dessa skydd omfattar en stödkrage för nacken samt en hjälm som är särskilt utformad för folkrace.

Om man vill börja tävla i folkrace kan man göra det redan när man är 15 år, då man får tävla i juniorklassen. När man börjar så tidigt, det vill säga innan man har fått körkort, måste man dock delta i en debutanttävling först, för att se att man klarar av att hantera bilen. Från det att man är 18 år kan man tävla i seniorklassen, och det finns ingen övre åldersgräns.