Rally och dess klasser

Rally och dess klasser

En racing sport som är mycket populär är Rally, detta är en slags tävling i motorsport som ofta omfattar en längre sträcka. Här kör man på vägar som man också kallar specialsträckor och de är givetvis avstängda för övrig trafik vid tävlingstillfället och det som gäller på varje specialsträcka är helt enkelt att ta sig från starten till målet på snabbast tid. Mellan dessa specialsträckor så kör man även transportsträckor och då gäller vanliga trafikregler. I denna sport är det inte bara en förare i bilen som tävlar utan också en kartläsare.

Under de senare åren så har det även framtagit specialvarianter av Rally och en av dessa som verkligen blivit populär är Rallysport. Här kör man ett bestämt antal heat och på samma specialsträcka och denna är ganska kort, det brukar ligga på 2 minuters körtid. Dessa tävlingar är dels mycket billigare att arrangera men är också mycket mer publikvänlig då allt körs på samma sträcka och inte som i Rally i hela skogen.

En annan specialvariant är Minirally här sade man förr att de innehöll specialsträckor som var minst 5 mil långa. Det är en beteckning som egentligen inte används alls idag utan dessa räknas mer som transportsträckor.

Något som är en blandning mellan rallysprint och rally är rallyspecial. Starten och målet på specialsträckorna eller som de också kallas specialproven ligger ofta på samma ställe, detta innebär att man inte bör köra över 2 minuter.

Sedan har man olika klasser i rallytävlingar. Grupp A är det som kallas den friaste klassen och med detta innebär att det finns minst antal begränsningar på hur mycket man får trimma bilen. Det är bilar som är framtagna för just rally. Dessa bilar är två eller fyrhjulsdrivna, men bilarna måste vara baserade på en bil från en fabrik. Grupp B fanns mellan åren 1982 och 1986 och då fanns de mest kraftfullaste och snabbaste bilarna här. Sedan finns det Grupp N och här tävlar men med endast standardbilar som är modifierade. I Grupp H är en klass för bilar som är tvåhjulsdrivna och är enbart nationell. Grupp E som innebär ekonomi här förekommer bara otrimmade bilar, alltså bilar man får köra på vanlig väg. Sedan har vi även en klass som heter Appendix K och är en klass som är internationell och för äldre bilar.