Formel 1 Racing

Formel 1 Racing

Formel 1, eller som det ofta förkortas: F1, är en racingtävling som man kör på banor som är asfalterade och med formelbilar som är ensitsiga och måste vara konstruerade enligt bestämmelser från FIA. Alla tävlingar som körs i sporten ingår i det som kallas världsmästerskapet i Formel 1 som också har det officiella namnet FIA – Formula One World Championship. En tävling i sporten brukar benämnas Grand Prix eller GP där både förare och konstruktörer kan vinna olika poäng i dessa klasser. Dessa poäng summeras sedan ihop och på så sätt koras vinnare i FIA Formula One World Championship varje säsong. Detta är också en stor TV-sport, år 2010 sågs säsongen av hela 527 miljoner tittare.

Formel 1 sporten har sitt ursprung i det som heter grand prix racingen från första hälften av 1900-talet och den hade återupptagits 1946 efter det att andra världskriget tagit slut. Det allra första loppet som hette Formel 1 kördes 1948 den 29 mars i den franska staden Pau men det första loppet som räknades som ett VM lopp gick först 1950 och i Storbritannien. Själva namnet Formel 1 kommer av formelregler som helt enkelt sätter begränsningar i formatet på bilarna och då i till exempel styrka och storlek. Dessutom anses dessa bilar vara de snabbaste inom bilsporten på bana och kan ha hastigheter på upp till 380 kilometer per timme.

Sporten kör både på tävlingsbanor anpassade för racing men också på avstängda gator, dessa kallas stadsbanor eller citybanor. Det är förmodligen den mest kända racingen som har ensitsiga och specialbyggda bilar.

När allt började så fanns det rätt många bilar, stall och olika förare som man kombinerade på olika sätt, numera så är allt mycket enklare, här kör stallen oftast med de samma förare genom hela säsongen.

Detta är nog en sport som är en av de dyraste, om inte den dyraste, här genomförs kraschtester, man fraktar med flyg och man har kostnader för utveckling och tillverkning och detta är bara toppen av isberget. Man jobbar dock ständigt med att sänka dessa kostnader som till exempel att en förare maximalt får ha fem stycken motorer under en säsong. Förr så använde man en sorts motor för kvalet och sedan en sorts motor för själva tävlingen, sedan skrotades båda motorerna. Det har även förekommit ett specialbränsle som var dyrt. Årsbudgeten för ett stall brukar ligga på hela 250 miljoner euros, inför 2010 säsongen så ville FIA sätta ett tak för hur mycket denna budget fick ligga på men det är inget som ännu har genomförts.

Ursprunget för Formel 1 är i Europa men sporten har utvecklats till att bli global och nu anordnas det tävlingar i Asien, Australien, Sydamerika och Nordamerika och det har även förekommit tävlingar i Afrika.