Enduro och fakta om sporten

Enduro och fakta om sporten

En motorsport där man använder motorcyklar och som man kör på banor som innehåller svår terräng är Enduro. Ordet enduro kommer från italienska och spanska formen av ordet endurance från engelskan och det betyder på svenska uthållighet. Det finns även en form av enduro för snöskotrar.

Detta är faktiskt den motorcykelsport som flest utöver i Sverige och det är allt från eliten till motionsåkare. Den mest kända tävlingen här i Sverige är nog Novemberkåsan. Till och med barn kan var med och tävla i så kallade guldhjälmstävlingar och för att få kunna delta så måste man ha gått kurser för att få licensen som heter just guldhjälmslicens.

När man har fyllt 12 år så får man köra motorcykel med 85cc i tävlingar med typbeteckning 2. När man är 13 år så räknas man som ungdom och kan börja köra 125cc i 2 takt och 250cc i 4 takt vid ungdomstävlingar. När man sedan fyllt 15 år så får man börja tävla i vuxentävlingar men som junior. Vid 23 års ålder så klassas man helt som senior och har man sedan fyllt 40 år så klassas man i stället som veteran.