Dragracing och dess banor

Dragracing och dess banor

En populär motorsport är Dragracing, här ska man från stillastående start köra en fjärdedels engelsk mil eller en åttondels engelsk mil så fort som det bara går. Denna motorsport har sitt ursprung i USA och man kan köra denna sporten i många olika sorters fordon, det kan vara bilar eller motorcyklar, till och med snöskotrar och båtar med mera. Det som är gemensamt är att man ska vara först i mål.

Första tävlingen som hölls i Sverige ägde rum på Scandinavian Raceway som ligger utanför Anderstorp 1968 och man körde då den långa rakan.

Två fordon tävlar mot varandra i ett race och först i mål vinner och tiden kan också vara avgörande, det finns även banor i USA där man tävlar fyra bilar i samma race. Vinnaren i varje race går vidare till nästa runda och så fortsätter det ända tills det bara återstår en vinnare.

Det finns ett antal banor man tävlar på i Sverige, Tierp Arena, Pite Dragway, Mantorp Park, Malmö Raceway, Helsinge Raceway och Sundsvall Raceway dessutom är det inte ovanligt att man använder flygfält till tävlingar som Barkarby, Borlänge och Bulltofta för att bara nämna några.