Elracing – den miljövänliga racingen

Elracing – den miljövänliga racingen

Hittills har Formel 1 räknats som världens dyraste sport och också en av de motorsporter som anses mest populär. Det spenderas miljardbelopp på däck, bilar och motorer och antalet åskådare minskar inte. Detta på grund av det brummande motorljudet och de svarta moln som däcken lämnar efter sig i form av rök och bränt gummi. Med andra ord är dessa bilar inga miljöbilar, men nu har det kommit Formel 1 i form av Formel E – elbilarnas eget högstatusrace som ligger i samma klass som F1. Dock med elracing-bilar istället.

Formel E – ett ungt lopp

Sedan 2012 har FIA bestämt att man ska fokusera mer på miljötänk och försöka få åskådare mer intresserade för elbilar inom racingen. Det är så Formel E har fötts. Den första säsongen kördes år 2015. Än så länge har man valt att loppen endast ska köras i stadsmiljö; delvis på grund av att det lockar fler människor som inte behöver bege sig till olika banor, men också för att det känns enklare med just den typen av bilar.

Skillnader mellan Formel 1 och Formel E

Eftersom det är skyhöga farter vi talar om, så kan givetvis elbilarna inte köra samma långa sträckor som F1. Varje bil kan dessutom högst köra 45 minuter på en laddning, varför man byter ut en bil mot en annan efter den tiden. Det är under depåstoppet som detta sker. Träning och tävling samt kvalificering sker under samma dag och inte under en helg som när det handlar om F1.

Bilarnas hastigheter överskrider inte 225 km/h, vilket medför cirka 100 km/h som skiljer F1 mot FE. Detta är något som en del åskådare tycker är lite trist, eftersom de är vana vid F1 och bilar som kommer upp i över 300 km/h. Förutom dessa faktorer är däck och motorer visserligen tillverkade av samma företag som i F: McLaren och Michelin, men antalet hästkrafter lägre och fälgarna på Formel E-bilarna är större, så att de att de ska kunna rulla lättare.

Den största skillnaden är dock bristen på brummande motorer, även om Formel E-bilar låter relativt mycket ändå. Men om man jämför skriken med det ordinarie loppet, så är det kanske som att jämföra en tiger med en lokatt.

När extremsport och miljötänk går hand i hand

Förr var det närmast omöjligt att lägga ihop miljömedvetenhet och extremsporter. Men idag är detta annorlunda. Både åskådare och förare har blivit mer insatta i miljön och valt att visa att elbilar är lika tuffa som de ursprungliga bilmonstren – men på sitt sätt. Om Formel E kommer att fortsätta erövra världen återstår att se, men med teknikens framfart är detta en stor möjlighet.