Crosskart – En sport för dig?
Crosskart är kanske en sport som du aldrig har hört talas om, men för att beskriva sporten på ett enkelt sätt är det är en gokart med stora hjul som kör på speciella banor, likt rallycross. Vilket i praktiken innebär att det finns ett hjul i varje hörn. Själva karossen är en rörramskonstruktion som ska klara stötar och rullningar.
Ovanpå konstruktionen så är karossen av plast eller glasfiber. Alla funktioner gör att föraren sitter säkert. För att få mer information om crosskart och dess konstruktion går det att hitta mer information på nätet. Du söker som vanligt i en sökmotor, precis som om du letade efter ett företag som fixar factoring eller liknande.
Tävlingarna
Det behövs verkligen att crosskartföraren sitter säkert eftersom sporten är en ettrig och snabb sport. Själva tävlingarna består av heat som är korta och körs tre till fyra varv, beroende på hur lång banan är. Efter tre kvalomgångarna går de ekipagen som var snabbast vidare till en final med fyra led och snabbast i den vinner hela tävlingen. I varje kvalomgång är det nio startande, som står i tre led och inför varje kvalomgång får de startande byta led. Vilket innebär att de kommer slutligen har startat i alla leden.
Crosskart
Under karossen på crosskarten hittar du en tvåtaktsmotor som är på mellan 85 cc och upp till 650 cc. Därutöver finns det en växellåda med sex växlar, en koppling, broms och fjädring runt på kartens alla fyra hjul. Alla crosskarts har en bakaxel som är stel, vilket gör att förarna måste helt enkelt sladda i kurvorna.
Förarna
Vid nio års ålder kan barn börja köra crosskarttävlingar och då i 85 cc klassen, för att sedan bara byta motor när barnet blir äldre. Vilket innebär att karossen behålls och har samma crosskart oavsett ålder. Visserligen går det att börja att köra redan vid sex år, men då tävlar inte barnen. Förarna behöver skaffa sig en förarlicens genom att då en kurs hos Svenska Motorsportsalliansen via internet.
Banorna
Crosskart körs oftast på banor som vanligtvis används till folkrace, rallycross eller speedway. Vilket innebär att underlaget är grus. Men det kart körs också som backtävlingar eller som sprintrace. Ute i Europa finns det något som kallas för Crosskart Extreme och då är det motorer på 650 cc eller 750 cc, vilket som du säkert förstår har blivit populärt bland motorsportsfantaster.
Historia
Själva motorsporten crosskart är faktiskt svensk och det var Erland Andersson från Fjärås MK som tog fram sporten på 1980-talet. Detta för att han ville att det skulle finnas en säker och billiga variant för att köra hastighetstävlingar. Sporten fick till en början en seg start och det tog tre testtävlingar under år 1986 för att få ett intresse för crosskart och sedan har det rullat på som bara den.