Isracing – speedwayens iskalla kusin

Isracing – speedwayens iskalla kusin

Vintertid kan det vara svårt att köra speedway, men många har upptäckt isracing som ett komplement. Man håller igång reflexerna och många som börjar med isracing tycker till och med att det är roligare än att åka speedway på en bana. När man kör isracing tävlar man med ungefär samma regler som i speedway. Skillnaden består i att motorcyklarna som används drivs på metanol, de saknar broms och har två växlar. Däcken har vassa stålnabbar för att man ska fästa maximalt på den hala isen, fästet gör att kurvorna kan tas mycket snabbt och det är även säkert att ha stålnabbarna. Det är fyra förare som tävlar i varje heat och man kör fyra varv varje heat. Vinnaren får 3 poäng, tvåan 2, trean 1 och den som kommer sist blir utan poäng helt. Det är en tuff sport och givetvis även med en härlig atmosfär. Det är en sport där rutinerade och etablerade förare kan ge ungdomar en fight. Man tävlar på lika villkor.

Fakta om isracing

Det finns mycket information på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundets hemsida där man även kan hitta kontaktpersoner som kan svara på frågor per telefon eller via mail. De som är förtroendevalda arbetar helt ideellt. Volontärerna är uppdelade i säkerhetsfrågor och miljöfrågor. Det finns även en domareförening om tre personer. Mikael Messing är landslagsledare i isracing. Förare delas in i de olika klasserna: Junior: (internationell och nationell) Förarlicensen för denna klass utfärdas från och med kalenderåret föraren fyller 16 år t.o.m. kalenderåret denne fyller 21 år. Senior: (internationell och nationell) Förarlicensen för denna klass kan utfärdas från och med kalenderåret föraren fyller 22 år t.o.m. kalenderåret denne fyller 55 år. Klubb: (endast i Sverige) Förarlicensen för den här klassen kan utfärdas från och med kalenderåret föraren fyller 15 år, övre åldersgräns för denna klubblicens finns inte. Denna licensen ger innehavaren rätt att träna på banor med banlicens som är utfärdad av Svemo. Licensen ger också innehavaren rätt att delta i klubbmästerskapen för klubben som framgår på licensen. Bas: (endast i Sverige) Förarlicensen för den här klassen kan utfärdas från och med det kalenderår föraren fyller 15 år. Baslicensen avser den som bara deltar i träning och enklare tävling.

Gocart för glada amatörer

Om du har ett genuint intresse av isracing kan du även se sporten hemma i tvsoffan. I SM som var i Hallstavik sände tvsporten hela tävlingen och Carl Juborg, sportens nyhetschef för Norrtelje Tidnings nyhetschef var belåten över att ha kommit överens med både Svemo, och Rospiggarna som arrangerade tävlingen angående rättigheterna att få sända hela tävlingen. Då erbjöds mer än 4 timmars live-tv med alla heat och mellan varven var det intervjuer live med alla förare. För att kunna se tv-sändningen behövde man vara prenumerant eller plus-kund hos Mittmedias vilket många blev för möjligheten att se SM. Man får hoppas att det blir en tradition att sända SM i isracing och gärna mindre tävlingar med. Intresset är stort inom sporten! För den som är mycket intresserad av både speedway och isracing kan det finnas roliga aktiviteter inom samma genre. Många tar med sig kollegorna eller tjejgänget och spenderar en kväll hos gokart stockholm istället.